Selen
New member
Validasyon Planı Nedir? Bürokrasiyle Mizahın Buluştuğu Nokta
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün öyle bir konuyu konuşacağız ki… hem ciddi hem komik, hem teknik hem trajikomik: Validasyon planı!
Hani şu herkesin “evet evet çok önemli bir doküman” dediği ama kimsenin tam olarak ne olduğunu net anlatamadığı şey.
Ben bu yazıyı yazarken düşündüm: validasyon planı, aslında kurumsal dünyanın evlilik sözleşmesi gibi — çok şey vaat eder, azı gerçekleşir, ama herkesin imzası mutlaka vardır!
---
Validasyon Planı: Kağıt Üstünde Kusursuz, Gerçekte… Eee İşte
Validasyon planı, kısaca bir ürünün, sistemin veya sürecin “gerçekten işe yarayıp yaramadığını” kanıtlamak için yapılan plan. Ama işte bunu planlarken öyle bir ciddiyet takınılıyor ki, sanki roket fırlatıyoruz.
Toplantı odasında bir kişi çıkar:
> “Arkadaşlar, validasyon planını yazmadan hiçbir şeye başlamayalım.”
> Ve o anda herkesin gözlerinde aynı ifade belirir:
> “Bir kahve molası daha mı alsak acaba?”
Erkekler hemen devreye girer: “Tamam, bir Excel yapalım, adım adım ilerleyelim, metrikleri tanımlayalım.”
Kadınlar ise daha insancıl yaklaşır: “Ama bu plan, gerçekten ekipteki herkesin anlayacağı bir dille mi yazılacak? Yoksa yine kimse okumayacak mı?”
Cevap genelde bellidir: Kimse okumaz, ama herkes ‘revizyon 3.2’ versiyonuna imza atar.
---
Validasyon Planı ve Erkek Zekâsı: Strateji, Şema, Sonsuz Excel
Erkek forumdaşlar genelde validasyon planına askeri bir operasyon gibi yaklaşır.
Bir proje varsa, onun mutlaka bir “komuta merkezi” olmalıdır.
“Arkadaşlar, validasyon planını üç faza ayırdım: Planlama, Uygulama, Sonuç. Her fazın 14 alt tablosu var. Hedefimiz net!”
Ve sonra toplantı biter, herkes kafasında şu soruyla kalır:
> “Peki biz neyi valide ediyorduk?”
Erkeklerin çözüm odaklı tavrı, bazen konunun özünü unutturabilir.
Birinin aklına gelir: “Acaba validasyon planını valide etmek gerekiyor mu?”
Evet, o an geldiğinde departman kahkahaya boğulur ama kimse sorunun cevabını bulamaz.
---
Kadınların Yaklaşımı: Empatiyle Yazılan Validasyon
Kadın forumdaşlar işe daha kalpten yaklaşır. Onlar için validasyon planı bir dokümandan çok, “ekip içi iletişim rehberi” gibidir.
“Bu planı herkes okuduğunda kendini sürece dahil hissediyor mu?” diye sorarlar.
Bir bakmışsınız, planın sonunda şu not yer alıyor:
> “Lütfen bu dokümanı kahvenizi alıp rahat bir ortamda okuyun, çünkü siz değerlisiniz!”
Kadınların bu duygusal zekâ odaklı yaklaşımı, çoğu zaman kaotik süreçleri bile tatlı hale getirir.
Ama tabii ki erkek meslektaşlar hemen teknik tarafa döner:
> “Bu güzel ama ‘test acceptance criteria’ kısmında duygusal geçiş var, orayı netleştirelim.”
Ve işte o an validasyon planı, bir nevi ofis dizisinin romantik-komedi sahnesine dönüşür.
---
Validasyon Planı: Kurumların Aşk Dili
Bir şirkette validasyon planı, ilişkilerdeki “birlikte sınırlarımızı belirleyelim” konuşmasına benzer.
Plan der ki: “Ben ne yapacağım, sen ne yapacaksın, kim neyi kontrol edecek?”
Ama tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, bir taraf mutlaka görevini unutacaktır.
> “Evet, test raporlarını sen hazırlayacaktın.”
> “Ben mi? O kısımda adım vardı ama onay kutucuğu boş kalmıştı.”
Ve o anda proje, ilişkideki klasik sahneye döner: “Sen anlamadın ki beni!”
Bazı şirketler validasyon planını o kadar ciddiye alır ki, çalışanlar arasında gizli bir kült haline gelir.
Yeni gelen biri “Validasyon planı nedir?” diye sorduğunda, tecrübeli biri gülümseyerek cevap verir:
> “Sen daha gençsin, bir iki sürüm sonra anlarsın…”
---
Geleceğin Validasyon Planları: Yapay Zekâ, Robotlar ve Sonsuz Revizyonlar
2040 yılında validasyon planları artık insanlar tarafından değil, yapay zekâlar tarafından yazılacak.
Ama merak etmeyin, o da mükemmel olmayacak. Çünkü yapay zekâ da bir gün diyecek ki:
> “Bu planın %92’si valide, geri kalanını anlamadım.”
O zaman forumlarda şöyle başlıklar göreceğiz:
> “ChatGPT validasyon planını yazdı ama bizim müdür hâlâ eski versiyona imza attı!”
Yapay zekâ planları bile duygusal anlamda eksik kalacak. Çünkü en iyi algoritma bile, “toplantı sonunda moral çayı içelim” kısmını anlayamayacak.
---
Forumdaşlara Sorular: Sizin Validasyon Hikâyeniz Nedir?
Hadi şimdi dürüst olalım forumdaşlar:
Kaçınız validasyon planını gerçekten baştan sona okudu?
Ya da kaçınız o planı sadece “evet okudum” diye imzalayıp rafa kaldırdı?
Hiç “bu planı hazırlayan gerçekten bir insan mı?” diye düşündüğünüz oldu mu?
Belki de aramızda, validasyon planını kahkahalarla hazırlayan ekipler vardır.
Ya da o plan yüzünden saçlarını beyazlatmış bir proje yöneticisi…
Anlatın, paylaşın! Çünkü her validasyon planının bir trajedisi, bir komedisi mutlaka vardır.
---
Sonuç: Validasyon Planı Hayat Gibidir
Validasyon planı, aslında hayatın kendisidir.
Plan yaparsın, uygularsın, test edersin, rapor yazarsın — ama sonunda biri mutlaka “Bunu kim onayladı?” der.
Ve orada anlarsın ki hiçbir şey %100 valide değildir; çünkü insan faktörü vardır.
Belki de en doğru validasyon planı, “denedim, yanıldım, güldüm, öğrendim” diyebilmektir.
Yani evet sevgili forumdaşlar, validasyon planı nedir sorusunun cevabı çok basit:
Hayatın, hatalarımızı belgeli hale getirme şekli!
Peki siz ne dersiniz?
Validasyon planınız tutarlı mı, yoksa hâlâ revizyon aşamasında mı?
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün öyle bir konuyu konuşacağız ki… hem ciddi hem komik, hem teknik hem trajikomik: Validasyon planı!
Hani şu herkesin “evet evet çok önemli bir doküman” dediği ama kimsenin tam olarak ne olduğunu net anlatamadığı şey.
Ben bu yazıyı yazarken düşündüm: validasyon planı, aslında kurumsal dünyanın evlilik sözleşmesi gibi — çok şey vaat eder, azı gerçekleşir, ama herkesin imzası mutlaka vardır!
---
Validasyon Planı: Kağıt Üstünde Kusursuz, Gerçekte… Eee İşte
Validasyon planı, kısaca bir ürünün, sistemin veya sürecin “gerçekten işe yarayıp yaramadığını” kanıtlamak için yapılan plan. Ama işte bunu planlarken öyle bir ciddiyet takınılıyor ki, sanki roket fırlatıyoruz.
Toplantı odasında bir kişi çıkar:
> “Arkadaşlar, validasyon planını yazmadan hiçbir şeye başlamayalım.”
> Ve o anda herkesin gözlerinde aynı ifade belirir:
> “Bir kahve molası daha mı alsak acaba?”
Erkekler hemen devreye girer: “Tamam, bir Excel yapalım, adım adım ilerleyelim, metrikleri tanımlayalım.”
Kadınlar ise daha insancıl yaklaşır: “Ama bu plan, gerçekten ekipteki herkesin anlayacağı bir dille mi yazılacak? Yoksa yine kimse okumayacak mı?”
Cevap genelde bellidir: Kimse okumaz, ama herkes ‘revizyon 3.2’ versiyonuna imza atar.
---
Validasyon Planı ve Erkek Zekâsı: Strateji, Şema, Sonsuz Excel
Erkek forumdaşlar genelde validasyon planına askeri bir operasyon gibi yaklaşır.
Bir proje varsa, onun mutlaka bir “komuta merkezi” olmalıdır.
“Arkadaşlar, validasyon planını üç faza ayırdım: Planlama, Uygulama, Sonuç. Her fazın 14 alt tablosu var. Hedefimiz net!”
Ve sonra toplantı biter, herkes kafasında şu soruyla kalır:
> “Peki biz neyi valide ediyorduk?”
Erkeklerin çözüm odaklı tavrı, bazen konunun özünü unutturabilir.
Birinin aklına gelir: “Acaba validasyon planını valide etmek gerekiyor mu?”
Evet, o an geldiğinde departman kahkahaya boğulur ama kimse sorunun cevabını bulamaz.
---
Kadınların Yaklaşımı: Empatiyle Yazılan Validasyon
Kadın forumdaşlar işe daha kalpten yaklaşır. Onlar için validasyon planı bir dokümandan çok, “ekip içi iletişim rehberi” gibidir.
“Bu planı herkes okuduğunda kendini sürece dahil hissediyor mu?” diye sorarlar.
Bir bakmışsınız, planın sonunda şu not yer alıyor:
> “Lütfen bu dokümanı kahvenizi alıp rahat bir ortamda okuyun, çünkü siz değerlisiniz!”
Kadınların bu duygusal zekâ odaklı yaklaşımı, çoğu zaman kaotik süreçleri bile tatlı hale getirir.
Ama tabii ki erkek meslektaşlar hemen teknik tarafa döner:
> “Bu güzel ama ‘test acceptance criteria’ kısmında duygusal geçiş var, orayı netleştirelim.”
Ve işte o an validasyon planı, bir nevi ofis dizisinin romantik-komedi sahnesine dönüşür.
---
Validasyon Planı: Kurumların Aşk Dili
Bir şirkette validasyon planı, ilişkilerdeki “birlikte sınırlarımızı belirleyelim” konuşmasına benzer.
Plan der ki: “Ben ne yapacağım, sen ne yapacaksın, kim neyi kontrol edecek?”
Ama tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, bir taraf mutlaka görevini unutacaktır.
> “Evet, test raporlarını sen hazırlayacaktın.”
> “Ben mi? O kısımda adım vardı ama onay kutucuğu boş kalmıştı.”
Ve o anda proje, ilişkideki klasik sahneye döner: “Sen anlamadın ki beni!”
Bazı şirketler validasyon planını o kadar ciddiye alır ki, çalışanlar arasında gizli bir kült haline gelir.
Yeni gelen biri “Validasyon planı nedir?” diye sorduğunda, tecrübeli biri gülümseyerek cevap verir:
> “Sen daha gençsin, bir iki sürüm sonra anlarsın…”
---
Geleceğin Validasyon Planları: Yapay Zekâ, Robotlar ve Sonsuz Revizyonlar
2040 yılında validasyon planları artık insanlar tarafından değil, yapay zekâlar tarafından yazılacak.
Ama merak etmeyin, o da mükemmel olmayacak. Çünkü yapay zekâ da bir gün diyecek ki:
> “Bu planın %92’si valide, geri kalanını anlamadım.”
O zaman forumlarda şöyle başlıklar göreceğiz:
> “ChatGPT validasyon planını yazdı ama bizim müdür hâlâ eski versiyona imza attı!”
Yapay zekâ planları bile duygusal anlamda eksik kalacak. Çünkü en iyi algoritma bile, “toplantı sonunda moral çayı içelim” kısmını anlayamayacak.
---
Forumdaşlara Sorular: Sizin Validasyon Hikâyeniz Nedir?
Hadi şimdi dürüst olalım forumdaşlar:
Kaçınız validasyon planını gerçekten baştan sona okudu?
Ya da kaçınız o planı sadece “evet okudum” diye imzalayıp rafa kaldırdı?
Hiç “bu planı hazırlayan gerçekten bir insan mı?” diye düşündüğünüz oldu mu?
Belki de aramızda, validasyon planını kahkahalarla hazırlayan ekipler vardır.
Ya da o plan yüzünden saçlarını beyazlatmış bir proje yöneticisi…
Anlatın, paylaşın! Çünkü her validasyon planının bir trajedisi, bir komedisi mutlaka vardır.
---
Sonuç: Validasyon Planı Hayat Gibidir
Validasyon planı, aslında hayatın kendisidir.
Plan yaparsın, uygularsın, test edersin, rapor yazarsın — ama sonunda biri mutlaka “Bunu kim onayladı?” der.
Ve orada anlarsın ki hiçbir şey %100 valide değildir; çünkü insan faktörü vardır.
Belki de en doğru validasyon planı, “denedim, yanıldım, güldüm, öğrendim” diyebilmektir.
Yani evet sevgili forumdaşlar, validasyon planı nedir sorusunun cevabı çok basit:
Hayatın, hatalarımızı belgeli hale getirme şekli!
Peki siz ne dersiniz?
Validasyon planınız tutarlı mı, yoksa hâlâ revizyon aşamasında mı?