Sığır eti enflasyonun gerisinde kalıyor ancak tüketim aynı şekilde düşüyor

Zoe

New member
Arjantin Sığır Eti Teşvik Enstitüsü'nün (IPCVA) perakende fiyatlarına ilişkin yaptığı araştırmaya göre, hem sığır eti, hem de domuz eti ve kümes hayvanlarında son on iki ayda enflasyonun altında fiyat artışları kaydedildi. Tavuk ve domuz göğsü fiyatları yıllık bazda sırasıyla %176 ve %173 oranında değişiklik gösterirken, farklı kesim sığır eti fiyatları yıllık bazda %149'a ulaştı. bu yılın ilk on ayında sadece %33 2024'te gıda fiyatlarında %88,8'e ulaşacak genel artışa karşı.

Arzın bol olması, nüfusun ödeme gücünden yoksun olması gibi farklı nedenlerden kaynaklanan bu durum, hayvancılık şirketlerinin kârlılığını olumsuz etkiliyor ve tüketimde artışa değil tam tersine dönüşüyor.

Rosgan, SAGPyA tarafından yayınlanan verilere göre, “Fiyatı enflasyonun en gerisinde kalan protein olmasına rağmen, görünen tüketim açısından geçen yıl en büyük düşüşü gösteren protein olmasına rağmen sığır eti oldu” diyor Rosgan. Sığır eti tüketimi yılın ilk dokuz ayında kişi başına ortalama 47,3 kiloya düştü. 2023'ün aynı tarihine kıyasla %11'den fazla düşüşAynı dönemde tavuk tüketimi %2'den daha az daraldı ve bu bağlamda hafif bir artışa işaret ederek devam eden domuz eti tüketimiyle karşılaştırıldığında.

“Et gibi yerel pazarda dağıtımı ve satışı çoğunlukla taze olarak gerçekleştirilen ürünlere ilişkin görünür tüketim verilerini analiz ederken, tüketim tarafından emilen hacimlerin akılda tutulması gerekiyor. Talep düzeyinden çok mevcut arz düzeyiyle ilgilidirler.. Bu arada tüketici tercihleri veya talep seviyesi, alıcıların piyasaya sunulan belirli bir arz seviyesi için ödemeye hazır oldukları fiyatların seviyesine yansıyor”, diye vurguluyor Rosgan.

Daha sonra, bu anlamda, verileri geçen yılla karşılaştırdığımızda, ihracat hariç iç pazarda kalan üretilen et hacminin önemli ölçüde daha düşük olduğunu ve aslında düşüşe yansıyan şeyin bu olduğunu ekliyor. kişi başına tüketimde, Et fiyatlarındaki toparlanmayı asıl sınırlayan şey sınırlı satın alma kapasitesidir Tüketicinin bu düzeydeki teklifle ilişkili olarak sunduğu şey.

Dolayısıyla rapora göre et fiyatındaki ayarlama iki şekilde gerçekleşebilir: ya toplam et talebinin %70'inden fazlasını oluşturan yerel tüketicinin satın alma kapasitesinde önemli bir iyileşme yoluyla ya da mevcut arz seviyesinde önemli bir daralma.

“Bu ikinci değişkenin, daha önceki gruplarda da belirttiğimiz gibi, şu andan itibaren herhangi bir yılın sonuna kadar gözlemlenmesi pek olası değil.” Besi yerlerinin hâlâ sahip olduğu yüksek doluluk seviyesi pastoral sistemlerin önemli yeniden düzenlenmesine eklendi. Bahsedilen değişkenlerden ilkiyle ilgili olarak, ikramiyelerin her yıl yıl sonu tüketimi üzerindeki etkisinin ötesinde, ana analistler şu anda gerçek gelirde önümüzdeki yılın ilk çeyreği sonrasına kadar önemli bir yeniden kompozisyon öngörmüyor.” .