İklim protestosu Frankfurt Havalimanı'nda uçuşları durma noktasına getirdi, polis Londra'da ilgili eylemi engelledi

Mustafa

New member
Frankfurt, Almanya — Almanya'nın en yoğun havalimanı, çevre aktivistlerinin yaz tatili sezonunun zirvesinde Avrupa çapında hava trafiğini aksatmak ve hava kirliliğinin yarattığı tehdide dikkat çekmek için koordineli bir çaba başlatmasıyla Perşembe günü 100'den fazla uçuşu iptal etti. İklim değişikliğiFrankfurt Havaalanı, iklim aktivistlerinin güvenlik çitlerini aşması ve polis, itfaiye ve havaalanı güvenlik personelinin görevlendirilmesine yol açmasının ardından güvenlik nedeniyle hava trafiğinin askıya alındığını söyledi.

Havaalanının internet sitesinden yapılan açıklamada, tüm pistlerin yerel saatle 07.50'den itibaren tekrar hizmete açıldığı belirtildi. Havaalanından şu ana kadar yaklaşık 140 uçuşun iptal edildiği ancak gün boyunca başka aksaklıkların beklendiği belirtildi.

Havaalanından yapılan açıklamada, “Bu izinsiz gösterileri şiddetle kınıyoruz ve katılımcılara karşı yasal işlem başlatma hakkımızı saklı tutuyoruz” denildi. “Faaliyetleri uçuş operasyonları için ciddi bir tehdit oluşturuyor ve potansiyel olarak insan hayatını riske atıyor.”

Havaalanı güvenlik acil durum araçları, iki aktivistin (M) kendilerini asfalta yapıştırdığı Frankfurt Havalimanı'ndaki asfaltta görülebiliyor, 25 Temmuz 2024.


Arne Dedert/resim ittifakı/Getty



Çevre grupları, insanlara uçaklarda kullanılanlar gibi fosil yakıtlar ile iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı hatırlatmak için bu yaz Avrupa'daki havalimanlarını hedef alacaklarını söyledi. Gruplar dünya çapındaki hükümetlere 2030 yılına kadar fosil yakıtların çıkarılmasını ve yakılmasını durdurma çağrısında bulunuyor.


Frankfurt'taki gösteriyi düzenleyen Son Nesil grubu, altı protestocunun dış çitlerde delikler açarak pistlere yürüyerek, bisikletlerle ve kaykaylarla yürüdüğünü söyledi.

Bu, sadece birkaç gün içinde ikinci kez Son Nesil protestosunun bir Alman havaalanında aksamalara yol açmasıydı.

Çarşamba günü, beş gösterici Köln-Bonn havaalanında kendilerini asfalta sıkıştırarak yaklaşık üç saat süren bir uçuşu durdurmaya zorladı. Bu protesto 31 uçuşun iptal edilmesine yol açtı. Diğer Avrupa ülkelerinde de başka protestolar ya da protesto girişimleri oldu.

25 Temmuz 2024'te “Son Nesil” grubundan aktivistlerin gösteri düzenlemesinin ardından polis memurları, güvenlik güçleri ve sağlık personeli Frankfurt'taki havaalanı pistlerinin yakınında görülüyor.


Maximilian Schwarz/REUTERS



İklim aktivistleri Çarşamba günü Finlandiya, Norveç, İsviçre ve İspanya'da da benzer eylemler düzenledi.

Helsinki Havalimanı'nda bazı protestocular ana check-in alanını yaklaşık 30 dakika süreyle kapattı. Ancak polis, gösterinin herhangi bir uçuş gecikmesine veya başka bir aksamaya neden olmadığını söyledi.

Çarşamba sabahı erken saatlerde Oslo Gardermoen Havalimanı'nda üç aktivist asfalt alana girmeyi, pankartlar sallamayı ve yaklaşık yarım saat boyunca hava trafiğini engellemeyi başardı. Polis, uçuşlarda büyük bir gecikmenin yaşanmadığını söyledi.

Londra polisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Heathrow Havalimanı'nda Avrupa'nın en büyük havalimanı üzerinde önemli bir etkisi olabilecek planlı bir protestoyu engellediklerini söyledi. Metropolitan Polis Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, Just Stop Oil grubunun yedi üyesinin Heathrow'da tutuklandığı ve diğer üç üyesinin de “istihbarat öncülüğündeki” bir operasyon kapsamında başka yerlerde gözaltına alındığı belirtildi.

Londra'da tutuklananlardan biri, kendisini çevre eğitimcisi olarak tanımlayan 29 yaşındaki Sean Callaghan'dı.

Callaghan, sosyal medyada yayınlanan bir videoda, “Bu yaz havalimanlarında harekete geçiyorum çünkü öğrencileri gezegenimizin geleceği konusunda heyecanlandırmanın bir yolunu görmüyorum” dedi.

Polis, “Son Nesil” aktivistlerin çitlerde bir delik açıp 25 Temmuz 2024'te Frankfurt havaalanı pistlerinin yakınında bir gösteri düzenlemesinin ardından bölgeyi güvenlik altına aldı.


Maximilian Schwarz/REUTERS



Just Stop Oil aktivistleri, son yıllarda Birleşik Krallık'ta bir dizi yüksek profilli protestonun arkasında yer alıyor; bunlardan en sonuncusu da dahil. Antik Stonehenge'e püskürtme İngiltere'deki turuncu renkli anıt “Les Misérable”ın prodüksiyonunda kesinti Londra'nın West End bölgesinde ve Trafiği saatlerce durma noktasına getiren oturma eylemi Londra'yı çevreleyen devasa M25 otoyolunda.

Geçen hafta Alman kabinesi, havaalanı mülküne izinsiz girme durumunda daha sert cezalar uygulayacak bir yasayı onayladı.

Halen Parlamento tarafından onaylanması gereken tasarı, taksi yolları veya pistler gibi havaalanı alanlarını kasıtlı olarak ihlal ederek sivil havacılığı tehlikeye atan veya başkalarının bunu yapmasına olanak sağlayan kişilere iki yıla kadar hapis cezası öngörecek. Şu anda bu tür müdahaleler yalnızca para cezasıyla sonuçlanıyor.


ClimateWatch: İklim değişikliğiyle ilgili haberler ve özellikler


Daha

Daha