Hangi Meslekler Memur Sayılıyor ?

Efe

New member
Hangi Meslekler Memur Sayılıyor?

Memur Nedir?

Memur, devletin belirli görevlerini yerine getiren ve kamu hizmetlerinde çalışan kişidir. Bu kişiler, devletin farklı birimlerinde görev alır, çeşitli alanlarda hizmet verir ve devletin sunduğu hizmetlerin düzgün bir şekilde yürütülmesine katkı sağlar. Memurlar, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, belirli bir maaş ve sosyal güvenlik imkanlarından yararlanan, genellikle devletin işe alım süreçleriyle işe kabul edilen kişilerdir.

Memur Olma Şartları Nelerdir?

Bir kişinin memur olabilmesi için, devletin belirlediği belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genel olarak şunlardır:

1. Türk Vatandaşı Olmak: Memur olabilmek için Türk vatandaşı olmak gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin memur olarak atanması mümkün değildir.

2. Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Sonucu: Birçok devlet kurumu, memur alımlarını KPSS puanına göre yapmaktadır. KPSS, kamu kurumlarının çeşitli kadroları için yapılan bir sınavdır.

3. Belirli Yaş ve Sağlık Şartları: Devletin belirlediği yaş sınırlarını ve sağlık koşullarını karşılamak gerekmektedir. Yaş sınırları, başvurulan pozisyona göre değişkenlik gösterebilir.

4. Adli Sicil Kaydının Temiz Olması: Memur adayının sabıka kaydının olmaması, devletin güvenliği açısından önemlidir.

5. Eğitim Şartları: Memur olabilmek için belirli bir eğitim düzeyini tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu genellikle lise, önlisans, lisans ya da yüksek lisans gibi dereceleri kapsar.

Hangi Meslekler Memur Sayılır?

Devlette çalışmak isteyen bireylerin hangi mesleklerin memur sayıldığını bilmesi, kamu hizmetlerinde görev almak için hangi alanlarda kariyer yapabileceklerini belirlemeleri açısından büyük önem taşır. İşte devletin belirli kadrolarında çalışan ve memur sayılan bazı meslekler:

1. Öğretmenlik: Öğretmenler, devlet okullarında, üniversitelerde ya da devletin özel eğitim kurumlarında görev alabilirler. Öğretmenlik, en yaygın kamu hizmeti mesleklerinden biridir ve memur statüsünde değerlendirilir.

2. Polislik ve Jandarma: Emniyet teşkilatlarında görev yapan polisler ve jandarma personeli de devlet memuru olarak kabul edilir. Bu meslek grubu, hem şehir içinde hem de kırsal alanlarda kamu güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

3. Sağlık Çalışanları: Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar, hemşireler, sağlık teknisyenleri ve diğer sağlık personelleri memur statüsünde kabul edilir. Bu grupta yer alan profesyoneller, kamu sağlık hizmetlerinin sunulmasında görev alırlar.

4. Mühendislik Meslekleri: Devlet dairelerinde mühendis olarak görev yapan kişiler, kamu inşaat projeleri ve altyapı çalışmalarında yer alırlar. Elektrik, inşaat, makine gibi mühendislik dallarında çalışan kişiler de memur sayılabilir.

5. Avukatlık ve Hukuk Meslekleri: Devletin hukuk birimlerinde çalışan avukatlar, savcılar, hakimler ve diğer hukuk çalışanları da memur olarak kabul edilirler. Bu meslekler, devletin hukuk düzeninin sağlanmasına katkı sunar.

6. Bürokratik Kadrolar: Bürokratlar, kamu kurumlarının idari kadrolarında çalışan ve devletin çeşitli birimlerinde yönetimsel görevler üstlenen kişilerdir. Bu kadrolar, bakanlıklar, belediyeler, devletin çeşitli dairelerinde çalışabilirler.

7. Uzmanlık ve Denetim Meslekleri: Kamu kurumlarında uzman, denetçi ve denetmen olarak görev yapan kişiler de memur statüsündedir. Bu grupta yer alanlar, devletin etkinliğini ve hesap verebilirliğini sağlamak amacıyla çalışırlar.

Hangi Meslekler Memur Sayılmaz?

Devletin sunduğu memuriyet kadroları oldukça geniş olsa da, bazı meslekler kamu hizmetinden bağımsız olarak çalışır ve memur statüsünde değerlendirilmez. Örneğin:

1. Özel Sektör Çalışanları: Özel sektörde çalışan kişiler, devletle doğrudan bir ilişkisi olmayan işlerde görev alırlar. Bu nedenle memur sayılmazlar.

2. Serbest Meslek Sahipleri: Avukatlar, doktorlar, mali müşavirler gibi serbest meslek sahibi bireyler, devletin belirlediği memuriyet kadrolarında yer almazlar.

3. Freelancer Çalışanlar: Kendi işini yapan, belirli bir şirkete bağlı olmayan freelancer çalışanlar da devletin sunduğu memuriyet kadrolarına dahil edilmezler.

4. Tarım ve Hayvancılık Sektöründeki Çalışanlar: Tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişiler de, genel olarak devlet memuru sayılmazlar. Ancak bazı devlet destekli tarım projelerinde çalışan kişiler belirli şartlar altında kamu görevlisi olabiliyor.

Memur Sayılan Meslekler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Memur sayılan meslekler arasındaki farklar, genellikle görev alanları, sorumlulukları ve eğitim gereksinimlerine göre değişir. Örneğin, öğretmenlerin görevleri eğitim vermek, polislerin görevleri ise kamu güvenliğini sağlamak iken, mühendislerin görevleri altyapı projelerini yönetmek ve geliştirmektir. Her meslek, devletin farklı alanlarında hizmet sunar ve memur statüsünde görev yaparlar.

Sonuç

Sonuç olarak, devletin sunduğu memuriyet kadroları çok geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Eğitim, güvenlik, sağlık ve idari hizmetler gibi alanlarda çalışan kişiler, devlet memuru olarak kabul edilmekte ve belirli haklara sahip olmaktadırlar. Hangi mesleklerin memur sayıldığını öğrenmek, kariyer planlaması yapmak isteyen bireyler için önemlidir. Bu meslekler, kamu hizmetlerinin sunulmasında önemli bir rol oynar ve devletin farklı birimlerinde çalışan bireylerin toplum için sundukları katkılar büyüktür.