Askerlik yapmazsak ne olur ?

Onur

New member
Askerlik Yapmazsak Ne Olur? Bir Bireysel Bakış ve Toplumsal Eleştiri

Merhaba arkadaşlar,

Askerlik, Türkiye'de erkeklerin hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Kimisi bu dönemi bir görev olarak yerine getirirken, kimisi de bu zorunluluğu reddetmek ister. Ben de kişisel olarak, askerlik yapma sürecini birkaç yıl önce deneyimlemiş biri olarak, bu konuda bazı gözlemlerimi paylaşmak istiyorum. Bugün, askerlik yapmamanın sonuçlarına dair düşündüklerimi, toplumsal etkilerini ve bununla ilgili birkaç eleştiriyi sizlerle paylaşıyorum.

Birçok kişi için askerlik, "yapmak zorunda olsan da, bir şekilde atlatman gereken" bir durumdur. Ancak, ben de bir birey olarak askerlikten muafiyet talep etmeyi düşündüm ve bu konuyu derinlemesine araştırmaya başladım. Beni bu yazıyı yazmaya iten asıl sebep, sadece kişisel bir kaygı değil, toplum olarak askerlik gibi kritik bir konuya nasıl yaklaşmamız gerektiği üzerindeki düşüncelerim. Şimdi, askerlik yapmamanın toplum üzerinde ne gibi sonuçlar doğurabileceğini tartışalım.

Askerlik: Toplumsal Bir Zorunluluk ya da Bireysel Bir Tercih Mi?

Askerlik, Türkiye'de hala zorunlu bir hizmettir. Bu durum, hem bireyler için hem de toplum için önemli sorular doğurur. Erkeklerin askerlik yapmaması, yalnızca bireysel bir tercih olarak görülmemelidir. Birçok kişi, bu zorunluluğu yerine getirmemenin, onlara "toplumdan dışlanmış" hissi vereceğini ve devletin gözünde "gerçek bir erkek" olarak sayılmama endişesi taşıdığını düşünmektedir. Bu bakış açısı, genellikle erkeklerin stratejik ve çözüm odaklı bakış açılarını etkileyen bir faktördür. Erkeklerin çoğu, askerlikten kaçınmak istediklerinde, bunun kendilerini sosyal açıdan dışlanmış hissettireceğinden korkarlar. Bu kaygı, toplumsal normlarla sıkı sıkıya bağlantılıdır.

Fakat, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Askerlik, günümüzde toplumsal normların ve bireysel özgürlüklerin çeliştiği bir alana dönüşmüştür. Eğitim, sağlık, iş yaşamı gibi konularla birleştiğinde, bireysel haklar ve toplumsal sorumluluklar arasında dengeyi sağlamak oldukça karmaşık hale gelir. Askerlik yapmamak, aslında toplumun oluşturduğu bu baskıyı kırmak anlamına gelebilir. Ancak bu, kişisel bir özgürlük mü yoksa toplumsal sorumlulukları yerine getirmemek midir? Bu soruya verilecek yanıt, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Askerlik Yapmamanın Ekonomik ve Psikolojik Yansıması

Askerlik yapmamanın bireysel sonuçları, daha çok ekonomik ve psikolojik açıdan ele alınabilir. Öncelikle, askerliğe gitmemek, kariyer planları açısından bir engel oluşturabilir. Erkeklerin büyük kısmı, askerlikten önce iş bulamama kaygısı taşır. Çünkü, genellikle askerlikte geçirilen zaman, birçok işveren için "boş bir dönem" olarak kabul edilir. Bu durum, ekonomik hayatta fırsat eşitsizliği yaratabilir. Ayrıca, askerlik sürecinin kariyer hedeflerini ertelemesi, gençlerin kişisel gelişimlerini de etkileyebilir.

Birçok genç, askerlik hizmeti sırasında yaşadığı psikolojik zorluklarla karşılaşmaktadır. Özellikle uzun süreli askerlik, psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, askerlik hizmetinin bazı erkekler üzerinde travmatik etkiler bıraktığını ve sosyal uyum süreçlerini zorlaştırdığını göstermektedir. Ancak, askerlik yapmamanın da kendine özgü psikolojik etkileri olabilir. Kendisini toplumun bir parçası olarak hissetmeyen bireylerin, dışlanma korkusu ve yalnızlık duygusuyla başa çıkmaları gerekebilir. Askerlikten kaçanlar için psikolojik olarak bu süreç de ciddi bir sorun haline gelebilir.

Kadınların Bakış Açısı: Empatik Yaklaşımlar ve Farklı Perspektifler

Kadınların askerliğe bakışı, genellikle daha empatik ve topluluk odaklıdır. Kadınlar, genellikle erkeklerin askerlik yükümlülüğünden dolayı yaşadığı zorlukları daha fazla empatiyle karşılarlar. Ancak, kadınların askeri hizmete katılmak zorunda olmamaları da, bu konuyu farklı bir perspektiften değerlendirmelerine neden olabilir. Kadınlar, askerlik hizmetinin sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda bir hak olduğunu savunurlar. Örneğin, bazı kadınlar, erkeklerin zorunlu askerliğe gitmek zorunda kalmalarının toplumda cinsiyet eşitsizliğini pekiştirdiğini ve bu sistemin sorgulanması gerektiğini düşünmektedirler.

Özellikle genç kadınlar arasında, askerlikten kaçınan erkekleri empatik bir şekilde anlayanlar da vardır. Ancak, bazı kadınlar için de askerlik yapmak bir ‘erkeklik testi’ gibi algılanmaktadır ve kadınların bu tip toplumsal normlarla bağdaştırılması tartışmalıdır.

Askerlik Yapmamanın Toplumsal Sonuçları: Bir Perspektif Değişimi Gerekiyor

Askerlik, her ne kadar Türkiye'de toplumsal bir sorumluluk gibi görülse de, aslında bireysel özgürlükler ve toplumsal sorumluluklar arasındaki ince çizgide durmaktadır. Askerlik yapmamanın toplumsal sonuçları, daha çok bireysel psikolojik etkilerle birlikte devletin gözünde "sosyal uyum" ile alakalıdır. Ancak günümüzde, askerlik yapmayanlar üzerinde artan bir farkındalık ve hoşgörü de gözlemlenmektedir.

Aynı zamanda, bu konunun daha derinlemesine ele alınması gerektiğini düşünüyorum. Askerlik gibi zorunlu bir hizmetin, toplumsal normlar ve devletin dayatmaları ile bireysel özgürlükler arasında nasıl bir denge kuracağına dair daha geniş bir toplum müzakeresi yapılması gerektiği ortada. Bu sorunun sadece askerlik yapmamanın ne olacağıyla ilgili değil, daha geniş bir perspektifte "toplumsal sorumluluklar" ve "bireysel özgürlükler" arasındaki dengeyi nasıl kuracağımızla ilgili olduğu söylenebilir.

Sonuç: Askerlik Yapmamak, Bireysel Bir Seçimden Daha Fazlasıdır

Askerlik yapmak veya yapmamak, yalnızca kişisel bir tercih değildir. Bu, bireysel özgürlüklerin, toplumsal sorumlulukların ve kültürel normların bir araya geldiği karmaşık bir meseleye dönüşür. Askerlik yapmamanın toplumsal, psikolojik ve ekonomik etkileri, her birey için farklı sonuçlar doğurabilir. Bununla birlikte, bu konuda daha geniş bir toplumsal farkındalık yaratmak, askerlik gibi geleneksel normların sorgulanmasını teşvik edebilir.

Peki, askerlik yapmamanın toplum üzerinde yaratacağı etkiler sizce nasıl şekillenir? Bu konuda toplumsal normların değişmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? Fikirlerinizi paylaşarak bu tartışmayı daha da derinleştirebiliriz!