NHL'nin Salt Lake City'ye taşınması spordaki en son işten çıkarma oldu

Bakec

New member
Bazen daha küçük daha iyidir.

Onlarca yıldır büyük spor ligleri, daha fazla bilet ve sponsorluk satmayı ve en fazla sayıda izleyiciye ulaşmaya istekli yayıncıları memnun etmeyi umarak takımlarını ülkenin en büyük pazarlarına yerleştirmeye çalışıyor.

Ancak son yıllarda ligler daha küçük pazarların çekiciliğini keşfetti. Takımlar mali teşvikler, daha yeni arenalar ve stadyumlar ve daha sadık taraftarlar bulmak amacıyla Oklahoma City, Las Vegas ve Winnipeg, Manitoba gibi şehirlere taşındı.

Nisan ayı başlarında Ulusal Hokey Ligi, Arizona Coyotes'un teknoloji milyarderi Ryan Smith ve eşi Ashley'ye 1,2 milyar dolara satışını onayladı. Yeniden adlandırılan takım, gelecek sezon, bir başka Smith takımı olan Ulusal Basketbol Birliği'nin Utah Jazz takımına ev sahipliği yapan Salt Lake City'deki Delta Center'da oynayacak.

İlk bakışta bu adım geriye doğru bir adım gibi görülebilir. Salt Lake City'nin metropol alanı Phoenix'in yarısından daha küçüktür. Salt Lake City 29. en büyük medya pazarı, Phoenix ise 11. en büyük medya pazarıdır. Utah hiçbir zaman bir NHL takımına ev sahipliği yapmadı. Ancak ligin kararı Salt Lake City'nin büyüklüğüyle daha az, demografisiyle daha çok ilgiliydi. Phoenix gibi Salt Lake City de ülkenin en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Ancak Utah'ta gelişen teknoloji endüstrisi, harcanabilir gelire sahip genç işçilerin akınına uğradı.


Ryan Smith bir röportajda “İnsanlar Utah'a sadece emekli olmak için gelmiyor” dedi. “Hızlı büyüyen iki devlet varsa, refah dolu bir geleceğe sahip olmak için her zaman genç olanı seçersiniz.”

Ligler, daha az taraftarla para kazanmak için yıllardır operasyonlarını “doğru boyutlandırıyor”. Mets, daha özel kulüp ve süitlerin bulunduğu daha küçük stadyumlar inşa eden birçok beyzbol takımından biriydi. 2009'da açılan Citi Field'da sadece 42.000 koltuk bulunurken, takımın eski stadı Shea Stadyumu'ndaki koltuk sayısı 55.000'di. Daha küçük arenaların ve stadyumların doldurulması daha kolaydır – TV'de boş koltuklar görmek kötü bir görüntüdür – ve takımlar daha üst düzey ayrıcalıklara, kulüp koltuklarına ve ayrıcalıklı “deneyimlere” odaklanabilir.

Bir takımın bir hamleye hazırlanması genellikle birkaç yıl alır. Ancak komisyon üyesi Gary Bettman, NHL'nin hızlı hareket etmesi gerektiğini çünkü Coyotes'un istikrarlı sahipliğe ve büyük bir lig arenasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Takım taraftar çekmekte zorlanıyordu ve mali durumu o kadar kötüydü ki, lig on yıl önce geçici olarak kulübü devraldı. Coyotes, 1996 yılında Winnipeg'den geldiğinden beri çeşitli yerlerde oynadı. Geçen sezon evleri sadece 5.000 koltuklu bir üniversite arenasıydı.


Ancak Salt Lake City'de yeni takıma büyük bir coşku var. Taraftarlar, koltuk sayısının yalnızca yarısı kadar olan bir arena için 30.000'den fazla bilet için depozito ödedi. Smith, kaydolanların yüzde altmış dördünün son üç yılda Utah Jazz maçına gitmediğini söyledi. Coyotes, Phoenix'teki NFL, NBA ve Major League Baseball takımlarının yanında gölgede kalırken, yeni hokey takımı, Jazz ve iki futbol takımıyla dikkat çekmek için yarışacağı Salt Lake City'de şimdiden göze çarpıyordu.


Uzun süredir NFL avukatı olarak görev yapan ve şu anda medya danışmanı olarak çalışan Frank Hawkins, “Pazar daha küçük olsa da daha fazla yenilik olabilir, özellikle de ekip yeniyse ve ona fayda sağlayacak bir ilgi duyuyorsa” dedi. “Ayrıca, hedef kitlenizin hokey ülkesinden olma ihtimali düşük olan 'kar kuşlarına' yönelik olduğu dört takımlı bir pazardan da uzaklaşıyorsunuz.”

Salt Lake City ve çevre ilçeler ise zaten kış sporları destinasyonu. Bölge, ülkedeki en iyi kayak pistlerinden bazılarına sahiptir. Şehir 2002'de Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yaptı ve 2034'te de bunu yapmaya çalışıyor. Birçok Amerikan Olimpiyat takımı bölgede antrenman yapıyor.

Yayıncılıktaki medya ortamı da değişiyor. NHL hala ulusal televizyonda yayınlanan oyunlara bel bağlarken, yayıncılar reklam için daha fazla ücret alabilmek amacıyla ülkenin en büyük pazarlarına ulaşmak istiyordu. ESPN gibi kablolu yayın kanalları da benzer şekilde en fazla kablolu yayın abonesine sahip pazarları arar.

Ancak milyonlarca hane kablolu yayın aboneliklerini iptal ederek spor kablolu yayın ağlarını baltaladı. Buna cevaben Smith, Jazz'in kendi doğrudan tüketiciye yayın hizmetini başlatmasına öncülük etti ve geleneksel kablolu yayın bölgelerine göre daha geniş erişime sahip karasal yayıncılarla yeni anlaşmalar yaptı.

“Kablo bağlantılarını iptal eden ve tipik kablo paketini tercih etmeyen çok sayıda insan göz önüne alındığında, saf pazar boyutuyla karşılaştırıldığında, kaç tane özel hayranın bir yayın ürünü için ekstra ödeme yapmaya istekli olduğu sorusu ortaya çıkıyor. Geçmişte, birçok spor takımının medya danışmanı Marc Ganis, “Geçmişte herkes, maçları izlese de izlemese de bunun bedelini ödemek zorundaydı” diyor.


NHL, Phoenix'e dönüşü reddetmedi. Bettman, takımı orada tutmak için onlarca yıl harcadı ve lig, Phoenix takımının doğru sahip ve doğru arenayla hâlâ başarılı olabileceğine inanıyor.


Coyotes'un sahibi Alex Meruelo, logoları ve kayıtları da dahil olmak üzere takımın fikri mülkiyetini elinde tutacak. Meruelo, uygun bir yer bulursa ve lige geri dönmek için 1 milyar dolarlık bir genişleme ücreti öderse (aslında takımın Utah'a gitmesine izin verdiği için aldığı miktar) Coyotes'u yeniden etkinleştirebilir.

Lig ayrıca, iki kez bir NHL takımına ev sahipliği yapan Atlanta ve feshedilmiş Dünya Hokey Birliği'nde bir takımı olan Houston da dahil olmak üzere diğer pazarları da değerlendirdi.

Şimdilik ligin odak noktası, Smith'lerin takıma yeni bir isim bulmak, bilet satmak ve serinin yeni bir şehirde ilk sezonuna hazırlanmak için sadece birkaç ayı olduğu Utah'ta.

Belki hayranlar bunu aileleriyle yeniden başlamak için bir şans olarak görecek ve 'Bu, yapacağımız şeylerden biri' diyecek” dedi Smith.