Nepalli dağcı, kadınlar arasında Everest Dağı'na en hızlı tırmanış rekorunu kırdı

Mustafa

New member
Katmandu Nepalli dağcı Phunjo Lama Perşembe günü 14 saat 31 dakikada Everest Dağı'nın zirvesine ulaştı ve bir kadın tarafından dünyanın en hızlı dağ tırmanışı rekorunu kırdı. Dağcıların 29.032 metrelik dağın zirvesine ulaşması genellikle birkaç gün sürüyor ve geceleri çeşitli kamplarda dinlenmek ve iklime alışmak için geçiriyor.

Ancak 30'lu yaşlarındaki bir kadın olan Lama, 2021'den bu yana kırılan önceki rekoru 11 saatten fazla geride bıraktı. Bu, kendi rekorunu geri aldığı anlamına geliyor.

Ana kamptaki turizm departmanının saha ofisi başkanı Khim Lal Gautam, AFP'ye verdiği demeçte, “22 Mayıs öğleden sonra 15.52'de (ana kamptan) başladı ve 23 Mayıs sabah 6.23'te zirveye ulaştı.”

27 Nisan 2019'da çekilen bu fotoğraf, Nepal'den Butan'a yapılan bir uçuş sırasında Everest Dağı'nın havadan görüntüsünü gösteriyor.


Sarah Lai/AFP/Getty



Bu ayın başlarında Lama, henüz Everest ana kampındayken Facebook'taki bir gönderisinde “Ana Tanrıça” zirvesine ulaşacağından “yüzde 100 emin” olduğunu söyledi.


Lama, 2018 yılında Everest'e 39 saat altı dakikada tırmanarak bir kadın tarafından en hızlı tırmanış rekorunu kırdı.

Bu rekor, 2021 yılında dağa 25 saat 50 dakikada tırmanan Hong Konglu Ada Tsang Yin-hung tarafından kırıldı.

Nepalli dağcı Lhakpa Gelu Sherpa, 2003 yılında 10 saat 56 dakikada zirveye ulaşarak Everest'e şimdiye kadarki en hızlı tırmanış rekorunu elinde tutuyor.

Lama'nın rekorunu kırmasından sadece bir gün önce, bir diğer Nepalli dağcı, ünlü Şerpa dağ rehberi Kami Rita, dünyanın en yüksek dağının zirvesine ulaştı. 30. kez rekor kırdı.

Everest Dağı'na 28. tırmanışından dönen deneyimli Şerpa rehberi Kami Rita, 25 Mayıs 2023'te Nepal'in Katmandu kentindeki havaalanına varıyor.


Niranjan Shrestha / AP



Lal Gautam, “Everest Adamı” olarak bilinen 54 yaşındaki kişinin Çarşamba günü yerel saatle sabah 7.49'da zirveye ulaştığını söyledi.

Zirveye bir ay içinde ikinci kez ulaşmıştı ve son tırmanışından sonra AFP'ye “rekordan memnun olduğunu ancak rekorların sonunda kırıldığını” söyledi. Tırmanışlarımın Nepal'in dünyada tanınmasına yardımcı olmasından daha da mutluyum.”



Haberler'den daha fazlası