Haham, kutsal Yahudi metninde psikedeliklerin “odadaki fil” olduğunu söylüyor.

Mustafa

New member
Birçok insanın hayatını cevap arayarak geçirdiği varoluşsal bir soru şudur: “Tanrı nerede bulunabilir?” Yahudi inancına mensup bazıları bu sorunun cevabını zaten bildiklerine inanıyor ve psikedeliklerin bu noktaya ulaşmalarına yardımcı olduğunu söylüyor. .

Kurucu ortak ve Meir Kay şöyle açıkladı: “Evet, Tanrı ağaçlardadır, Tanrı çalılıklardadır, Tanrı bitkilerdedir ve aynı zamanda Tanrı bizim içimizdedir… ve nefes bizi doğrudan içimizdeki Tanrı'ya yönlendirir,” diye açıkladı AhDaMa'nın ana kolaylaştırıcısı. Yahudi erkeklerin “gerçek benliklerini keşfetmeleri ve kardeşlik, sağlıklı erkeklik ve ilahi bağlantı içinde bağlantı kurmaları” için güvenli ve kutsal kaplar yetiştirdiğini söyleyen bir kuruluş.

Kay'in toplantılarına katılan erkekler, kendilerini keşfetme ve kendileriyle ve Tanrı ile bağlantı kurma yolculuğuna çıkarlar. Bunu tüm insanların sahip olduğu bir araçla yapıyorlar: nefesleriyle.

Geri çekilmek yerine anmak

Kay, öyle görünse de toplantıyı bir inziva olarak nitelendirmiyor.

Kay, “Çünkü geri çekilmek istemiyoruz” diye açıkladı. “Hatırlamak istiyoruz.” Burada gücümüzü, sevgimizi, bağımızı hatırlayabiliriz… Farklı kökenlerden gelen ve Yahudi inancıyla büyüyen erkeklerin kendilerini güvende hissedebilecekleri bu gerçekten güvenli alanı yaratıyorum. Yahudi soyundan gelen bir bağa sahip olmak ve aynı zamanda bu son derece koşer, güvenli şifa yöntemlerine erişime sahip olmak.”

Bir anıda yöntem holotropik nefes almaydı. Bu tür nefes çalışmaları genellikle psikedeliklerin olmadığı psikedelik bir deneyim olarak tanımlanır. Katılımcılar hızlı nefes alır ve oksijen seviyeleri düşer. Bu tür nefes almanın beyinde doğal dimetiltriptamin (DMT) salgılayabileceğine inanılmaktadır. DMT, psilosibin mantarları ve ayahuasca gibi maddelerle aynı şekilde zihni değiştirir.

Kay, “Nefes çalışmasıyla olan şu ki… zihin sessizleşmeye başlar ve biz bedene, kalp alanına, ruha girip dinleyebiliriz” dedi.

Din Tarihi ve Psychedelics

Yüzlerce yıldır insanlar nefesleriyle bağlantı kurarken ve/veya psikedelik alırken dini deneyimler yaşadıklarını bildirdiler. 2023'ten itibaren hakemli bir psikofarmakoloji çalışması Kendini Tanrı'ya veya daha yüksek bir güce inandığını belirten katılımcıların yüzdesinin, psikedelik kullandıktan sonra %29'dan %59'a çıktığını buldu.

Dünyanın başlıca dinleri arasında Yahudi halkının nefes egzersizi de dahil olmak üzere psikedelik maddeleri çoğundan daha fazla tükettiği görülüyor.

Haham Harry Rozenberg, şifa ve bağlantı için psikedeliklerin kullanılmasını savunuyor.

Rozenberg, “Psikedeliklerin, tüm bu hikayenin özünde aslında psikedelik bir anlatı olduğunu gösteren sersemletici şey olduğunu düşündüm” dedi.

Rozenberg, Yahudiliğin en kutsal metni olan Tevrat'ın psychedelic deneyimleri tanımlayabileceğine inanıyor. O, ilahi olanın her birimizin içinde yaşadığına ve bazılarına göre psikedeliklerin ona erişmemize yardımcı olduğuna inanıyor.

“Yani beyninizde yalnızca tanrısallık olarak tanımlayabileceğiniz bir şeyi deneyimlediğiniz bir yer varsa, ateş olmadan duman olmaz derdim” diye açıkladı. “Bu bizim Tanrı ile konuşmamızdır…ruhunuzla bu yerde olduğunuzda ve iletişim kurabildiğinizde.”

Tevrat

Rozenberg, Tevrat'taki birçok spesifik hikayeye işaret ediyor ve bunları Yahudi tarihi boyunca psychedelic kullanımının kanıtı olarak yorumluyor. Verdiği örneklerden biri, günahların kefaretini ödeyen baş rahibin hikayesidir. Yahudi bayramı Yom Kippur'un hikayesinin özü budur.

Hikayede başrahip dumanla dolu bir odaya girer. Rozenberg baş rahibe şöyle açıkladı: “Akasya ağacının kömürlerini, bu ağaçta bulunan, dünyanın en psychedelic ilacı olan DMT'yi içeren bu psikoaktif ağacın kömürlerini koyun, bu tütsüden iki top alır.”

Başrahibin daha sonra yaklaşık on dakika boyunca veya tüm oda dumanla dolana kadar odada durması gerekir.

Rozenberg, “Beynin çok spesifik kısımlarını hedef alan çok spesifik kimyasallar içeren çok spesifik bitkilerden gelen dumanı solumanın Yahudi halkının dininin özü olduğunu fark ettiğimde, 'zaman aşımı' dedim” dedi.

Ayrıca Musa ve yanan çalı hikayesine de değiniyor; burada Musa, Tanrı ile bunun aracılığıyla iletişim kurduğunu bildiriyor. Bazıları çalının aslında Mısır'da yanan bir akasya ağacı olabileceğinden şüpheleniyor.

Rozenberg, “Bu bölgedeki ağaçların büyük miktarda DMT ve bunun büyük izlerini içeren akasya ağaçları olduğunu biliyoruz” diye açıkladı. “Şahsen ben Musa'nın üçüncü gözünü nasıl açacağı ve bunun aracılığıyla Tanrı ile nasıl iletişim kuracağı konusunda çok iyi bir anlayışa sahip olduğundan şüpheleniyorum; bu da onun sonuçta Tanrı ile nasıl konuşabildiğini ve bu deneyimleri yaşayabildiğini açıklıyor.”

Nefes çalışmasıyla bağlantı kurma

Kay ve Yahudi erkeklerle yaptığı çalışmalar açısından, sanki eski çağlardaki insanların deneyimlemiş olabileceği bir şeyi yaşıyormuş gibi geliyor.

Kay, “Bu nefes alma tekniğinin yeni bir teknoloji olmadığına gerçekten inanıyorum” dedi. “Nefes teknolojisi Yahudiliğin en eski hikayelerinden biridir.”

Kay, kendimizle, diğer erkeklerle, kadınlarla ve Tanrı'yla bağlantı kurmanın bir yolu olarak nefesin, tarihte büyük ölçüde kaybolan diğer yöntemlerle birlikte modern bilincin ön saflarına geri dönmesinin anlamlı olduğuna inanıyor.

Kay, Connecticut'ta Ortodoks Yahudi bir ailede büyüdü ve bir Yahudi okulu olan yeshivah'tan haham olarak mezun oldu.

Kay, Ortodoksluğun katılığına işaret ederek, “Ortodoks bir Yahudi gibi giyinmiştim, ancak dahili olarak uygulamalarım toplumun standartlarına pek uygun değildi” dedi.

Kay'in derin maneviyatı ve kendisiyle ve Tanrı'yla bağlantısı daha sonra, ortodoksluğu geride bıraktıktan sonra geldi. Nefes çalışmasının Yahudi inancına dönmesine yardımcı olduğunu söyledi.

“Nefesimizle bağlantı kurduğumuzda ruhumuzla bağlantı kurarız” diye açıkladı. “Böylece nefesim ve ruhumla bağlantı kurduğumda ve ihtiyacım olan netliği elde ettiğimde, hiçbir aracı olmaksızın Tanrı ile bağlantı kurduğumda her şey yolundaydı.”

Kay ve örgütü AhDaMa'nın Güney Florida'da düzenlediği anma töreninde, Yahudi erkeklerin kendileriyle ve Tanrı ile bağlantı kurmasına yardımcı oldu. Kay'in önderlik ettiği nefes çalışması sayesinde adamlar, düşüncelerine derinlemesine nüfuz edebildiler. Kay'in inzivaları erkeklere odaklanıyor ancak çiftleri de kapsayacak şekilde genişlemeyi planlıyor.

Katılımcı Yossi Kagan dönüştürücü bir deneyim bildirdi. Nefes çalışmasının ve psychedelics'in Tanrı'ya yaklaşmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Kagan, “Bana bu bilgiyi verdi” dedi.

Sorumlu davranmamız gerektiğini hatırlatmak

Rozenberg, Kagan'ın bunu yaşadığını bildiği için başkalarının da bu deneyimi yaşamasını istiyor ancak bunun sorumlu ve güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini yineliyor.

Günümüzde hükümetlerin yasadışı olduğunu ve sizi hapse gönderebileceğini söylediği ama aynı zamanda dünya dinlerinin temel bitkileri olan bazı bitkiler varken, kendimize şu soruyu sormamız gerekiyor: Bu bitkilere erişmemiz gerekiyor mu? “Onları incelemeli miyiz?” dedi. “Yani diğer insanları mirasınız hakkında bilgilendiriyorum, bu sizin metniniz. Bu sizin Tevrat'ınızdır. Öyle diyor, bunlar bitkiler. Konu bu, bunu bil çünkü bu senin.”

Psikedelikler de dahil olmak üzere uyuşturucu almak risk taşır ve kullanım her zaman eğitimli bir profesyonel tarafından denetlenmeli ve uygulanmalıdır.

Rozenberg, kuruluşu Trippy.vc aracılığıyla psikedeliklerin yasal ve güvenli kullanımını ve araştırılmasını savunuyor.

Daha

Lisa Ling

Ödüllü bir gazeteci ve yapımcı olan Lisa Ling, Haberler katılımcısıdır ve kendine özgü habercilik ve muhabirliğini tüm CBS Haber yayınlarına ve platformlarına sunmaktadır.