Dirençli yabani otlar tüm üretim paradigmasına meydan okuyor

Zoe

New member
İle Pablo A. Roset (SLT-FAUBA)

Herbisitlere dirençli yabani otlar, küresel tarımsal üretkenlik için bir tehdit oluşturmaktadır. Amerika genelinde – ve özellikle Arjantin'de – Amaranthus cinsine ait olanlar çiftçiler için büyük bir zorluktur. UBA Ziraat Fakültesi (FAUBA) ve diğer üniversiteler tarafından yapılan bir araştırma, bu cinsin 50 popülasyonunun farklı herbisitlere verdiği tepkiyi değerlendirdi ve ortaya çıktı: Glifosat ve diğer ürünlere karşı endişe verici bir direnç. Sorunu durdurmak için entegre yönetim stratejilerinin uygulanması gerektiğini vurguluyorlar.

“Bir komplo her zaman benzer şekilde etki eden herbisitleri kullanarak bir otu kontrol etmeye çalıştığında direnç ortaya çıkar; yani aynı eylem tarzına sahiptirler. Zamanla, duyarlı olanlar öldükçe hayatta kalan bireylerin oranı artar. Çoktan %30 hayatta kalma oranıyla olası bir direnç vakasıyla karşı karşıyayız“, FAUBA Bitki Üretimi ve Bitki Koruma kürsülerinde profesör olan Julio Scursoni belirtti.

Scursoni'ye göre bu, neredeyse elli yıldır dünya tarımında büyüyen bir sorundur. Ülkemizde, Herbisit direnci 2000'li yılların başından bu yana hızlandıözellikle glifosatın yoğun kullanımı ve monokültür uygulamasıyla ilişkilidir.

“Dünyada ve Arjantin'de dayanıklılığın evrimi incelendiğinde en sorunlu türlerin arasında Amaranthus cinsinin olduğu görülüyor. Bunlar ilgili yabani otlardır çünkü geniş yüzeyleri kaplarlar ve Tarımsal üreticilere ekonomik olarak zarar vermeközellikle soya fasulyesi ve mısır gibi mahsullerde” diye açıkladı öğretmen.

Bu nedenle Scursoni'nin Advances in Weed Science bilimsel dergisinde ortak yazar olarak yayınlanan çalışması, bir yandan Kuzey ve Güney Amerika'nın üretim sistemlerindeki farklı Amaranthus türlerini tanımlamayı amaçlıyordu. Diğer yandan, türün farklı popülasyonlarının, en çok kullanılan farklı herbisidal aktif maddelere karşı direncini değerlendirin.

“İncelemeden ortaya çıkan ilk şey, Kuzey Amerika'da A. hybridus, A. palmeri, A. tuberculatus ve A. retroflexus'un kapsadığıydı. bildirilen direnç vakalarının %90'ından fazlası. Bu arada Güney Amerika'da A. retroflexus, A. hybridus ve A. palmeri türleri dirençli olarak öne çıkıyor,” yorumunu yaptı Julio.

Öğretmen, farklı herbisitlere karşı dirençle ilgili olarak şunu vurguladı: “Beklediğimiz gibi, glifosatta çoğu popülasyon çok yüksek bir hayatta kalma yüzdesi gösterdi: yalnızca biri duyarlıydı. Topramezonla hayatta kalma oranı da yüksekti ve fomesafenle duyarlıdan çok dirençliye kadar popülasyonlar bulduk.”

Öğretmen için 2,4-D ve dikambaya karşı oldukça duyarlı olan popülasyonları tespit etmek ilginçti. “Bu cesaret verici, ancak ülkemizde zaten A. hybridus'un bu iki herbisite karşı direnç gösterdiği vakalar var. Bugün bu tip herbisite dayanıklı soya fasulyesinin mevcut olması, onun kitlesel ve tekrarlanan uygulamasını teşvik etmemelidir.. Aksi takdirde dirençli popülasyonlar oluşturacağız ve glifosatın tarihini tekrarlamak istemeyeceğiz.”

Entegre yönetim… yok

“Herbisitlere karşı direnç doğal bir süreç olmasına rağmen, onun evriminin mutlak sorumluluğu bize aittir. Tarım uzmanları veya üreticiler olarak, uyguladığımız yönetim uygulamalarına bağlı olarak bu durumun meydana gelme hızını hızlandırabilir veya yavaşlatabiliriz” dedi Scursoni.

Bu anlamda öğretmen, mahsulleri rotasyona tabi tutmanın iyi bir seçenek olduğunu düşündü. “Eğer herbisit kullanacaksak, Rotasyon aynı zamanda ürünler arasında değişimi de içerir farklı şekillerde hareket ederler. “Ürünlerin yabani otlarla daha iyi koşullarda rekabet etmesini sağlamak için ekim yoğunluklarını bile yönetebiliyoruz.”

“Bir diğer çok cazip alternatif ise, normalde santrifüjlemeyle dışarı atılan tohumları parçalayabilen yeni hasat makinelerinin kullanılmasıdır. Bu yabani otların tarlalara geri dönmesini engeller, böylece tohum bankasının büyümesini azaltır”diye belirtti.

Scursoni, farklı yönetim uygulamalarını herbisit direncini azaltan bir stratejiye entegre etmenin önemli olduğunu vurguladı. Ancak pratikte belirli koşulların bu zirai kimyasalların tekrar tekrar uygulanmasına yol açtığını ve bunun da sorunu artırdığını fark etti.

Ve şunu ekledi: “Belirleyici bir faktör, yüksek kiralama yüzdesine sahip kullanım sistemleridir.. Yüklenici çok şey alır ve uzun süre elinde tutup tutamayacağını bilmez, bu da zaman içinde kalıcı olan yönetim stratejilerini uygulama olasılığını azaltır. Ne yazık ki, orta veya uzun vadede değil, anında kâr aranıyor.”

Bir değişiklik bekliyorum

Julio Scursoni, bu alandaki araştırmaların Arjantin tarımının sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahip olmaya devam ettiğine dair güvence verdi. Ancak aynı zamanda, ülkedeki kamu araştırmalarına yönelik mevcut koşulların belirsiz finansman ve çok az hükümet desteği nedeniyle zorlayıcı olmasından da üzüntü duydu.

“Bu engellere rağmen araştırmacıların yanıtlaması gereken sorular var ve biz de bu soruna çözüm bulmaya kararlıyız. Dolayısıyla bu hattın devam etmesi de mümkün” diye konuştu.

Ve sözlerini şöyle tamamladı: “Ulusal Araştırma, Teknolojik Gelişme ve Yeniliği Teşvik Ajansı tarafından ödüllendirilen bir projemiz var, ancak fona ne zaman sahip olacağımızı bilmiyoruz. “İlerlememiz gerekiyor, ancak bunu ve diğer araştırma alanlarını sürdürmenin hem üreticiler hem de genel olarak toplum için iyi olduğu konusunda ısrar ediyoruz.”